zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Trądzik? Zadbaj o odpowiednią dietę

Ciastko, czekolada, frytki? Jeśli masz trądzik, wyklucz te produkty ze swojej diety! To, co jesz, wpływa na Twoją skórę. Zobacz, co jeść i pić, żeby była zdrowa i ładna. 

Dieta w chorobie

Zmiany trądzikowe pojawiające się na twarzy skonsultuj z lekarzem dermatologiem. To on ustali najlepsze dla Ciebie postępowanie lecznicze. Pamiętaj jednak, że nieodpowiednia dieta może pogłębić Twoje problemy ze skórą lub nawet przyczynić się do ich powstania. Odpowiednia – będzie wspierać proces leczenia.

Ważne substancje – witaminy i mikroelementy

Pozytywny wpływ na skórę ma żywność zwierająca dużo witamin i mikroelementów. Korzystne są zwłaszcza:

  • witaminy
    • A oraz beta-karoten – odpowiada za normalizację wydzielania łoju oraz nawilżenie skóry, wpływa na jej koloryt
    • D – odpowiada za produkcję serbum, hamuje namnażanie się bakterii
    • E – wspomaga nawilżenie skóry, łagodzi stany zapalne towarzyszące trądzikowym zmianom
    • C – wspomaga produkcję kolagenu oraz usuwanie przebarwień na skórze towarzyszących trądzikowym zmianom
  • mikroelementy
    • selen – działa antyseptycznie, przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, wpływa na elastyczność skóry
    • cynk – hamuje wzrost i namnażanie się bakterii odpowiedzialnej za stan zapalny skóry, wspomaga leczenie łojotoku
    • magnez – wpływa na równowagę hormonalną związaną z trądzikiem.

Produkty, które poprawiają kondycję skóry

Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza skórze odpowiednich ilości witamin i mikroelementów. Żeby tak się stało, jedz:

  • orzechy, pestki dyni, słonecznik – źródło witaminy E
  • czarną porzeczkę, paprykę, truskawki – źródło witaminy C
  • marchewkę, bataty – źródło witaminy A i beta-karoten
  • ryby, czosnek, produkty zbożowe – źródło selenu
  • szpinak, jagody – chronią przed działaniem wolnych rodników, które mogą uszkadzać skórę
  • łososia i orzechy – źródło kwasów omega-3, które zmniejszają stan zapalny oraz łagodzą wypryski
  • figi, brązowy ryż, karczochy – źródło magnezu.

Dla zdrowej skóry odpowiednio nawadniaj organizm – pij 2–2,5 litra płynów dziennie, głównie wody i zielonej herbaty. Dbaj także o aktywność fizyczną.

Produkty, które pogarszają kondycję skóry

Unikaj produktów, których spożycie może pogorszyć stan skóry trądzikowej. Są to:

  • produkty wysokoprzetworzone
  • czekolada, słodycze
  • produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG)
  • napoje słodzone
  • żywność typu fast food
  • cukier i produkty o wysokiej zawartości cukru
  • mleko (wpływ stosowania tego produktu powinien być ustalany indywidualnie dla każdego pacjenta).

Więcej informacji o diecie w leczeniu trądziku w e-booku Dieta w leczeniu trądziku. Są tam również gotowe przepisy na smaczne śniadania, obiady, desery i kolacje.

Pobierz e-book NFZ Dieta w leczeniu trądziku