zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Witamina C w wiosennych przepisach

Witamina C należy do składników odżywczych niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Jako że nasz organizm nie potrafi jej wytworzyć samodzielnie, trzeba dostarczać ją w posiłkach. Wbrew pozorom to nie cytrusy są jej najlepszym źródłem. Sprawdź, w jakich wiosennych produktach kryje się witamina C.

Produkty i przepisy

Funkcje witaminy C

Witamina C jest przeciwutleniaczem. To znaczy, że neutralizuje reaktywne formy tlenu (wolne rodniki). Wolne rodniki niszczą DNA komórek, co może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych, układu krążenia, układu pokarmowego, nerwowego i stawów. Poza tym witamina C:

  • działa łagodząco i skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych
  • wspiera proces syntezy hormonów (np. adrenaliny, która mobilizuje organizm do szybkiego reagowania w przypadku zagrożenia)
  • zwiększa przyswajanie żelaza i wapnia
  • uczestniczy w produkcji kolagenu, który usprawnia procesy gojenia ran i urazów.

Objawy niedoboru witaminy C

Ponieważ witamina C pełni tak wiele istotnych funkcji w naszym organizmie, niewystarczająca jej ilość może prowadzić do konsekwencji, takich jak:

  • osłabienie organizmu
  • zwiększona podatność na infekcje
  • zmniejszenie wydolności fizycznej
  • trudniejsze gojenie się ran
  • krwawienie z dziąseł
  • ryzyko rozwoju niedokrwistości.

Pamiętaj też, że nie tylko niedobory witaminy C mogą być niebezpieczne. Zbyt duża ilość witaminy C może powodować powstawanie kamieni nerkowych oraz problemów żołądkowo-jelitowych. Suplementację zawsze konsultuj z lekarzem.

Gdzie jest jej najwięcej?

Nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć witaminy C. Żeby prawidłowo funkcjonować, musisz dostarczać  odpowiednią jej ilość w posiłkach. Źródłem witaminy C są przede wszystkim warzywa i owoce. Niektórzy błędnie uważają, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach. Tymczasem równie dobrym albo nawet lepszym jej źródłem jest natka pietruszki, papryka czy kapusta.

  • Natka pietruszki

W 100 g jest 177,7 mg witaminy C.  Tyle samo ma 3,5 cytryny, co stanowi 222% RWS (referencyjnej wartości spożycia).

  • Młoda kapusta biała

W 100 g jest 48 mg witaminy C. Tyle samo ma 1 cytryna, co stanowi 60% RWS.

Proste przepisy na wiosenne potrawy z witaminą C

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • młoda kapusta 1/4 główki, 400 g
  • ziemniaki 2 sztuki, 180 g
  • marchew 2 sztuki, 100 g
  • cebula dymka 2 sztuki, 40 g
  • bulion warzywny 3 szklanki, 700 ml
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g
  • koperek 1 łyżeczka, 6 g
  • natka pietruszki 1 łyżeczka, 6 g

Przepis

Warzywa umyj i osusz. Obraną marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki przepłucz. Z kapusty wykrój głąb i posiekaj ją na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i marchew. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj przyprawy, drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki.

Ten i inne sezonowe przepisy znajdziesz w e-booku Wiosenne inspiracje z NFZ